Jadłospis Spółdzielnia Socjalna "Razem do sukcesu" 05.05.2025r.- 09.05.2025r.
JADŁOSPIS ŻŁOBEK GMINNY W KRAMSKU
OD 05.05.2025 r. DO 09.05.2025 r.
Dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe. Oprócz tych wymienionych w tabeli, dodatkowo mogą się w nich znajdować: pochodne selera, gorczyca i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, produkty pochodne jaj. Potrawy zawierają produkty zbożowe m.in. mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę pszenno-żytnią oraz mąkę graham, które są źródłem białek zbóż np. glutenu
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
SKŁAD POTRAWY/ALERGNY |
PONIEDZIAŁEK 5 MAJA 2025 r. |
Kakao na mleku (150 ml)
Bułka (20g) Masło (3g) Szynka z indyka (10g) Dżem (10g) Ogórek zielony (20g) Papryka (20g)
Energia: 203 kcal B: 9,08 g T: 7,48 g W: 25,45 g
|
Jabłko (60g)
Wafla ryżowe (10g)
Energia: 72 kcal B: 1,24 g T: 0,74 g W: 15,52 g
|
Zupa szczawiowa (150 ml)
Makaron w sosie pomidorowym z mięsem i warzywami (170)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 270 kcal B: 15,38 g T: 10,82 g W: 29,66 g |
Herbata (200 ml)
Tost z szynką i serem (40g)
Pomidor (20g)
Energia: 119 kcal B: 6,44 g T: 3,59 g W:15,72 g |
Śniadanie: Mleko 3,2%%, kakao, bułka, masło, szynka z indyka, dżem, ogórek zielony, papryka. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja II Śniadanie: Jabłko, wafle wyżowe Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja Obiad: woda, szczaw, mięso z ud kurczaka, marchew, cebula, jogurt naturalny, mąka pszenna, jaja kurze, por, seler, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Mięso mielona wieprzowe z szynki, makron, pomidor w puszcze, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, kurkuma, rozmaryn, włoszczyzna krojona paski Woda, owoce, cukier Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Pieczywo tostowe, ser gouda, szynka kanapkowa, pomidor, Herbata, cukier Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
WTOREK 6 MAJA 2025 r. |
Płatki kukurydziane na mleku (150 ml) Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Gzik (10g) Jajko (13g) Pomidor (20g) Sałata (10g)
Herbata (200 ml)
Energia: 249 kcal B: 10,61 g T: 10,96 g W: 27,90
|
Banan (45g) Biszkopty (12g)
Energia: 86 kcal B: 1,61 g T: 0,55 g W: 18,94
|
Rosół z makaronem (150ml)
Nuggetsy (45g) Ziemniaki z tłuszczem (80g)
Surówka z kapusty pekińskiej i papryką (50g)
Woda z cytryną (200ml)
Energia: 293 kcal B: 13,85 g T: 13,20 g W: 30,89 g |
Budyń waniliowy z musem owocowym (85g)
owoc (60g)
Herbata (200 ml)
Energia: 168 kcal B: 6,39 g T: 3,64 g W: 28,61 g |
Śniadanie: Mleko 3,2%, płatki kukurydziane, chleb mieszany, masło, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, rzodkiewka, sól, pieprz, jaja kurze, pomidor, sałata. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Banan, biszkopty Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja Obiad: woda, marchew, pietruszka, por, seler, makaron, porcja rosołowa, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Filet z piersi kurczaka, jaja kurze, bułka tarta, pieprz, sól, tymianek, papryka słodka mielona, olej rzepakowy, ziemniaki, olej rzepakowy Kapusta pekińska, papryka, jogurt naturalny, oliwa z oliwek, pieprz, sól. Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Budyń waniliowy, mleko 3,2%%, cukier, sok malinowy, owoc Herbata, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
ŚRODA 7 MAJA 2025 r. |
Mleko (200 ml) Bułka grahamka (20g) Masło (3g) Parówki drobiowe (20g) Serek „Koluś” (10g) Ogórek zielony (20g) Sałata (10g)
Energia: 273 kcal B: 10,43 g T: 16,40 g W: 21,92 g
|
Marchewka gotowana (45g)
Energia: 14 kcal B: 0,41 g T: 0,09 g W: 3,51 g
|
Żurek z ziemniakami (150ml)
Kluski leniwe (75g)
Jabłko (90g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 234 kcal B: 9,97 g T: 3,17 g W: 40,91 g |
Chleb mieszany (20g) Masło (5g) Szynka z piersi kurczaka (10g) Pomidor (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 187 kcal B: 6,53 g T: 8,29 g W: 21,86 g |
Śniadanie: Mleko 2%, bułka zwykła, masło, parówki drobiowe, serek „Koluś”, ogórek zielony, sałata. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja Śniadanie: Marchewka gotowana na wodzie. Alergeny: - Obiad: Żurek zakwas, marchew, woda, mleko 3,2%, pietruszka, ziemniaki, majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz. Mąka pszenna, ser twarogowy półtłusty, jaja kurze, cukier, sól. Jabłko, Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Chleb mieszany, masło, szynka z piersi kurczaka, pomidor. Herbata, cukier Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
CZWARTEK 8 MAJA 2025 r. |
Owsianka na mleku (150ml) Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Ser gouda (7g) Kabanos drobiowy (10g) Ogórek konserwowy (10g) Pomidor (20g)
Herbata (200 ml)
Energia: 260 kcal B: 12,27 g T: 13,07 g W: 24,07 g |
owoc (45g)
Energia: 23 kcal B: 0,41 g T: 0,09 g W: 5,31 g |
Zupa koperkowa (150 ml)
Gulasz wieprzowy (100g)
Kasza jęczmienna (80g)
Ogórek kiszony (40g)
Woda z cytryną (200 ml)
Energia: 245 kcal B: 14,52 g T: 9,42 g W: 27,77 g |
Kakao na mleku (200ml)
Jogurt z owocami (75g)
owoc (60g)
Bułeczki mleczne (25g)
Energia: 274 kcal B: 11,22 g T: 10,02 g W: 35,40 g |
Śniadanie: Mleko 3,2%, płatki owsiane, chleb mieszany, masło, ser gouda, kabanos drobiowy, ogórek konserwowy, pomidor, Herbata, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja II Śniadanie: owoc Alergeny: - Obiad: Włoszczyzna, śmietana 12%, ziemniaki, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Łopatka wieprzowa, bulion warzywny, cebula, koperek, marchew, olej rzepakowy, natka pietruszki, pieprz, sól, Ogórki kiszone, Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Kakao, mleko 3,2%, cukier, jogurt z owocami, owoc, mąka pszenna, mleko 1,5%, cukier, drożdże, żółtko jaja kurzego, sól. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja |
PIĄTEK 9 MAJA 2025 r. |
Kawa zbożowa na mleku (180 ml)
Bułka (20) Masło (3g) Jajko (13g) Twaróg (10g) Szczypiorek (1g) Pomidor (20g)
Energia: 229 kcal B: 11, 42 g T: 10,37 g W: 23,08 g |
Ogórek zielony (40g)
Chrupki kukurydziane (10g)
Energia: 42 kcal B: 1,17 g T: 0,34 g W: 9,05 g |
Zupa pomidorowa z ryżem (150 ml)
Paluszki rybne (50g) Ziemniaki (80g)
Surówka z kiszonej kapusty (50g)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 254 kcal B: 11,59 g T: 8,50 g W: 33,86 g |
Herbata (200ml)
Kanapka z domowym pasztetem (40g)
Papryka czerwona (20g)
Energia: 105 kcal B: 3,72 g T: 5,43 g W: 11,03 g |
Śniadanie: Mleko 3,2%, kawa zbożowa, cukier, bułka zwykła, masło, jaja kurze, twaróg półtłusty, szczypiorek, pomidor Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Ogórek zielony, chrupki kukurydziane. Alergeny: - Obiad: Woda, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ryż biały, śmietana 18%, włoszczyzna, mięso z ud kurczaka, sól, pieprz. Paluszki rybne, ziemniaki. Kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól, pieprz. Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja. Podwieczorek: Chleb mieszany, masło, mięso z ud kurczaka, mięso z piersi indyka, marchew, otręby owsiane, pietruszka, seler, por, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, cebula, czosnek, jaja kurze. Papryka czerwona. Herbata bez cukru Alergeny: gluten, białka mleka,, seler, soja |
JADŁOSPIS ŻŁOBEK GMINNY W KRAMSKU
OD 05.05.2025 r. DO 09.05.2025 r. DIETA BEZMLECZNA
Dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe. Oprócz tych wymienionych w tabeli, dodatkowo mogą się w nich znajdować: pochodne selera, gorczyca i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, produkty pochodne jaj. Potrawy zawierają produkty zbożowe m.in. mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę pszenno-żytnią oraz mąkę graham, które są źródłem białek zbóż np. glutenu
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
SKŁAD POTRAWY/ALERGNY |
PONIEDZIAŁEK 5 MAJA 2025 r. |
Kakao na mleku roślinnym (180 ml)
Bułka (20g) Margaryna (5g) Szynka z indyka (10g) Dżem (10g) Ogórek zielony (20g) Papryka (20g)
Energia: 209 kcal B: 5,21 g T: 6,37 g W: 33,55 g
|
Jabłko (60g)
Wafla ryżowe (10g)
Energia: 72 kcal B: 1,24 g T: 0,74 g W: 15,52 g
|
Zupa szczawiowa (150 ml)
Makaron w sosie pomidorowym z mięsem i warzywami (170)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 264 kcal B: 15,08 g T: 10,55 g W: 29,03 g |
Herbata (200 ml)
Tost z szynką (40g)
Pomidor (20g)
Energia: 106 kcal B: 4,46 g T: 1,77 g W:18,60 g |
Śniadanie: Napój roślinny kakao, bułka, margaryna miękka, szynka z indyka, dżem, ogórek zielony, papryka. Alergeny: gluten, seler, soja II Śniadanie: Jabłko, wafle wyżowe Alergeny: gluten, seler, soja Obiad: woda, szczaw, mięso z ud kurczaka, marchew, cebula, mąka pszenna, jaja kurze, por, seler, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Mięso mielona wieprzowe z szynki, makron, pomidor w puszcze, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, kurkuma, rozmaryn, włoszczyzna krojona paski Woda, owoce, cukier Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Pieczywo tostowe, szynka kanapkowa, pomidor, Herbata bez cukru Alergeny: gluten, seler, soja |
WTOREK 6 MAJA 2025 r. |
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym (150 ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Jajko (25 g) Pomidor (20g) Sałata (10g)
Herbata (200 ml)
Energia: 245 kcal B: 7,19 g T: 9,91 g W: 32,26
|
Banan (45g) Biszkopty (12g)
Energia: 86 kcal B: 1,61 g T: 0,55 g W: 18,94
|
Rosół z makaronem (150ml)
Nuggetsy (45g) Ziemniaki z tłuszczem (80g)
Surówka z kapusty pekińskiej i papryką (50g) Woda z cytryną (200ml)
Energia: 293 kcal B: 13,85 g T: 13,20 g W: 30,89 g |
Budyń waniliowy na mleku roślinnym z musem owocowym (85g)
owoc (60g)
Herbata (200 ml)
Energia: 119 kcal B: 1,69 g T: 1,84 g W: 24,69 g |
Śniadanie: Napój roślinny, płatki kukurydziane, chleb mieszany, margaryna miękka, jaja kurze, pomidor, sałata. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Banan, biszkopty Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja Obiad: woda, marchew, pietruszka, por, seler, makaron, porcja rosołowa, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Filet z piersi kurczaka, jaja kurze, bułka tarta, pieprz, sól, tymianek, papryka słodka mielona, olej rzepakowy, ziemniaki, olej rzepakowy Kapusta pekińska, papryka, oliwa z oliwek, pieprz, sól. Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Budyń waniliowy, napój roślinny, cukier, truskawki,owoc Herbata, cukier. Alergeny: gluten, seler, soja |
ŚRODA 7 MAJA 2025 r. |
Herbata bez cukru (200 ml)
Bułka grahamka (20g) Margaryna (5g) Parówki drobiowe (40g) Ogórek zielony (20g) Sałata (10g)
Energia: 188 kcal B: 6,61 g T: 12,34 g W: 13,78 g
|
Marchewka gotowana (45g)
Energia: 14 kcal B: 0,41 g T: 0,09 g W: 3,51 g
|
Żurek z ziemniakami (150ml)
Kluski leniwe bez sera (75g)
Jabłko (90g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 233kcal B: 7,97 g T: 3,94 g W: 37,92 g |
Chleb mieszany (40g) Margaryna (5g) Szynka z piersi kurczaka (10g) Pomidor (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 165 kcal B: 6,51 g T: 7,16 g W: 18,85 g |
Śniadanie: Herbata bez cukru, bułka zwykła, margaryna miękka, parówki drobiowe, ogórek zielony, sałata. Alergeny: gluten, seler, soja Śniadanie: Marchewka gotowana na wodzie. Alergeny: - Obiad: Żurek zakwas, marchew, woda, pietruszka, ziemniaki, majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz. Mąka pszenna, tofu naturalne, jaja kurze, cukier, sól. Jabłko, Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Chleb mieszany, margaryna miękka, szynka z piersi kurczaka, pomidor Herbata bez cukru Alergeny: gluten, seler, soja |
CZWARTEK 8 MAJA 2025 r. |
Owsianka na mleku roślinnym (150ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Kabanos drobiowy (20g) Ogórek konserwowy (10g) Pomidor (20g) Herbata (200 ml)
Energia: 265 kcal B: 8,99 g T: 11,46 g W: 31,79 g |
Nektarynka (45g)
Energia: 23 kcal B: 0,41 g T: 0,09 g W: 5,31 g |
Zupa koperkowa (150 ml)
Gulasz wieprzowy (100g)
Kasza gryczana (80g)
Ogórek kiszony (40g)
Woda z cytryną (200 ml)
Energia: 249 kcal B: 14,96 g T: 9,42 g W: 27,77 g |
Kakao na mleku roślinnym (200ml)
owoc (60g)
Bułeczki mleczne (37g)
Energia: 274 kcal B: 11,22 g T: 7,83 g W: 32,28 g |
Śniadanie: Napój roślinny, płatki owsiane, chleb mieszany, margaryna miękka, kabanos drobiowy, ogórek konserwowy, pomidor, Herbata, cukier. Alergeny: gluten, seler, soja II Śniadanie: Nektarynka Alergeny: - Obiad: Włoszczyzna, ziemniaki, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Łopatka wieprzowa, bulion warzywny, cebula, koperek, marchew, olej rzepakowy, natka pietruszki, pieprz, sól, Ogórki kiszone. Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Kakao, Napój roślinny, cukier, owoc, mąka pszenna, cukier, drożdże, żółtko jaja kurzego, sól. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja |
PIĄTEK 9 MAJA 2025 r. |
Kawa zbożowa na mleku roślinnym (180 ml)
Bułka (20) Margaryna (5g) Jajko (13g) Szynka z kurczaka (10g) Szczypiorek (1g) Pomidor (20g)
Energia: 209 kcal B: 6, 50 g T: 7,56 g W: 29,26 g
|
Ogórek zielony (40g)
Chrupki kukurydziane (10g)
Energia: 42 kcal B: 1,17 g T: 0,34 g W: 9,05 g
|
Zupa pomidorowa z ryżem (150 ml)
Paluszki rybne (50g) Ziemniaki (80g)
Surówka z kiszonej kapusty (50g)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 248 kcal B: 11,48 g T: 8,05 g W: 33,73 g |
Herbata (200ml)
Kanapka z domowym pasztetem (40g)
Papryka czerwona (20g)
Energia: 105 kcal B: 3,72 g T: 5,43 g W: 11,03 g
|
Śniadanie: Napój roślinny kawa zbożowa, bułka zwykła, margaryna miękka, jaja kurze, szynka z kurczaka, szczypiorek, pomidor Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Ogórek zielony, chrupki kukurydziane. Alergeny: - Obiad: Woda, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, ryż biały, włoszczyzna, mięso z ud kurczaka, sól, pieprz, Paluszki rybne, ziemniaki. Kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól, pieprz. Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, seler, soja. Podwieczorek: Chleb mieszany, margaryna, mięso z ud kurczaka, mięso z piersi indyka, marchew, otręby owsiane, pietruszka, seler, por, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, cebula, czosnek, jaja kurze. Papryka czerwona. Herbata bez cukru Alergeny: gluten, seler, soja |
W przypadku braku dostępności niektórych produktów sezonowych, zastrzegamy sobie prawo do wprowadzenia odpowiednich zmian w jadłospisie, o których będziemy informować na bieżąco, przy zachowaniu najwyższych standardów jakości i wartości odżywczych posiłków.