Jadłospis Spółdzielnia Socjalna "Razem do sukcesu" 12.05.2025r.- 16.05.2025r.
JADŁOSPIS ŻŁOBEK GMINNY W KRAMSKU
OD 12.05.2025 r. DO 16.05.2025 r.
Dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe. Oprócz tych wymienionych w tabeli, dodatkowo mogą się w nich znajdować: pochodne selera, gorczyca i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, produkty pochodne jaj. Potrawy zawierają produkty zbożowe m.in. mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę pszenno-żytnią oraz mąkę graham, które są źródłem białek zbóż np. glutenu
DATA |
ŚNIADANIE |
|
OBIAD |
PODWIECZOREK |
SKŁAD POTRAWY/ALERGNY |
PONIEDZIAŁEK 12 MAJA 2025 r. |
Jaglanka na mleku (180ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Serek śmietankowy (10g) Dżem (10g) Ogórek zielony (20g) Sałata (10g)
Herbata (200ml)
Energia: 243 kcal B: 9,96 g T: 9,58 g W: 29,76 g
|
Jabłko (180g)
Energia: 90 kcal B: 0,72 g T: 0,72 g W: 21,78 g
|
Zupa buraczkowa z makaronem (150 ml)
Pulpeciki drobiowe w sosie (100g) Ryż (45g)
Marchewka z groszkiem (40g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 264 kcal B: 13,82 g T: 9,34 g W: 33,89 g |
Kakao na mleku (180ml)
Bułka z pasztetem (35g)
Papryka (20g)
Ogórek zielony (20g)
Energia: 168 kcal B: 9,95 g T: 4,02 g W: 24,69 g |
Śniadanie: Mleko 1,5%, kasza jaglana, chleb mieszany, masło, serek śmietankowy, dżem, ogórek zielony, sałata, Herbata bez cukru. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja II Śniadanie: Jabłko Obiad: Woda, burak, marchew, pietruszka, śmietana 18%, cebula, olej rzepakowy, czosnek, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie Mięso mielone z kurczaka, pomidory z puszki, bulion warzywny, kajzerka, cebula, Jaja kurze, oregano, pieprz, sól, koperek, Ryż biały Marchewka, groszek, Woda, owoce, cukier Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, kakao, bułka graham, mięso z piersi indyka, mięso z ud kurczaka, jaja kurze, cebula, czosnek, marchew, otręby, pietruszka, por, seler, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, papryka, ogórek kuszony; Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja
|
WTOREK 13 MAJA 2025 r. |
Bawarka (180ml)
Bułka zwykła (20g) Masło (3g) Pasta jajeczna (10g) Szynka konserwowa (10g) Pomidor (20g) Ogórek kiszony (20g)
Energia: 208 kcal B: 10,79 g T: 8,65 g W: 22,13 g
|
Banan (90g)
Wafle ryżowe (10g)
Energia: 129 kcal B: 1,90 g T: 0,77 g W: 29,41 g
|
Zupa brokułowa (150 ml)
Pieczone pałeczki z kurczaka (45g) Ziemniaki (80g) Surówka colesław (40g)
Woda z cytryną (200ml)
Energia: 229 kcal B: 14,34 g T: 9,55 g W: 23,82 g |
Koktajl z truskawkami (125ml)
Kisiel bez cukru (100g)
Energia: 103 kcal B: 3,57 g T: 1,60 g W: 18,90 g |
Śniadanie: Mleko 1,5%, herbata czarna, bułka zwykła, masło, jaja kurze, majonez, olej rzepakowy, pieprz, sól, szczypiorek, pomidor, ogórek kiszony. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Banan, wafle ryżowe Obiad: Woda, brokuł, mięso z ud kurczaka, marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, Pałki z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, Ziemniaki Kapusta biała, marchew, majonez, cebula, pieprz, sól, cukier. Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, truskawki, Kisiel, woda. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
ŚRODA 14 MAJA 2025 r. |
Kasza manna na mleku (180ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Serek wiejski (10g) Parówka drobiowa (20g) Papryka (20g) Szczypiorek (2g)
Herbata (200ml)
Energia: 266 kcal B: 12,47 g T: 12,06 g W: 22,67 g |
Owoc (120g)
Energia: 70 kcal B: 0,72 g T: 0,24 g W: 17,28 g
|
Zupa krupnik (150ml)
Naleśniki z serem (70g)
Jabłko (90g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 267 kcal B: 11,48 g T: 8,16 g W: 38,43 g |
Mleko (180ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Szynka (10g)
Ogórek zielony (20g)
Energia: 172 kcal B: 8,28 g T: 7,20 g W: 18,60 g |
Śniadanie: Mleko 2%, kasza manna, chleb mieszany, masło, serek wiejski, parówki drobiowe, papryka, szczypiorek; Herbata bez cukru. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja II Śniadanie: owoc Obiad: Bulion warzywny, żeberka, wieprzowe, kasza gryczana, ziemniaki, marchew, pietruszka, natka pietruszki, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie; Mąka pszenna, ser twarogowy półtłusty, jaja kurze, woda, śmietana 12%, cukier, olej rzepakowy, Jabłko. Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, chleb mieszany, masło, szynka, ogórek zielony Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
CZWARTEK 15 MAJA 2025 r. |
Kakao na mleku (180 ml)
Bułka graham (20g) Masło (3g) Ser edamski (10g) Polędwica z kurczaka (10g) Pomidor (20g) Sałata (10g)
Energia: 215 kcal B: 13,27 g T: 8,47 g W: 22,37 g |
Jogurt naturalny (100g)
Maliny (30g)
Energia: 73 kcal B: 4,69 g T: 0,24 g W: 17,28 g
|
Zupa pieczarkowa z makronem (150ml)
Gołąbki z sosem (150g) Ziemniaki (80g)
Woda z cytryną (200 ml)
Energia: 233 kcal B: 12,12 g T: 4,73 g W: 38,50 g |
Kakao na mleku (180ml)
Placuszki kefirowe (50g)
owoc (35g)
Energia: 203 kcal B: 9,64 g T: 7,19 g W: 25,31 g |
Śniadanie: Mleko 2%, kakao, bułka graham, masło, ser edamski, polędwica z kurczaka, pomidor, sałata. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja II Śniadanie: Jogurt naturalny, maliny mrożone Alergeny: białka mleka. Obiad: Woda, pieczarki, cebula, marchew, seler, pietruszka, śmietana 18%, natka pietruszki, liść laurowy, masło, ziele angielskie, makaron, sól, pieprz, Mięso w łopatki wieprzowej, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, ryż biały, cebula, śmietana 18%, olej rzepakowy, sól, pieprz. Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, kakao, kefir, jaja kurze, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, soda oczyszczona, pwpc Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja |
PIĄTEK 16 MAJA 2025 r. |
Płatki kukurydziane na mleku (180 ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Pasta Twarogowa (10g) Jajecznica (13g) Szczypiorek (2g) Rzodkiewka (20g)
Energia: 225 kcal B: 10,63 g T: 8,61 g W: 27,30 g
|
Sok marchwiowo - jabłkowy (180 ml)
Energia: 86 kcal B: 0,90 g T: 0,36 g W: 21,78 g
|
Kapuśniak (150ml)
Ryba smażona (60g) Ziemniaki (80g)
Surówka z kiszonej kapusty (40g)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 250 kcal B: 11,56 T: 10,84 g W: 28,34 g |
Kawa zbożowa na mleku (180 ml)
Grzanki z serem (30g)
Marchewka tarta (20g)
Energia: 193 kcal B: 10,73 g T: 6,82 g W: 22,90 g
|
Śniadanie: Mleko 2%, Płatki kukurydziane, chleb mieszany, masło, ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, cebula, sól, pieprz, jaja kurza, rzodkiewka, szczypiorek Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Sok marchwiowo-jabłkowy Obiad: Woda, kapusta kwaszona, żeberka wieprzowe, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pierz, sól, ziele angielskie, Filet z mintaja, bułka tarta, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki Kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól, pieprz. Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, kawa zbożowa, pieczywo tostowe grahamowe, ser gouda, marchew Alergeny: gluten, białka mleka,, seler, soja |
JADŁOSPIS ŻŁOBEK GMINNY W KRAMSKU
OD 12.05.2025 r. DO 16.05.2025 r. DIETA BEZMLECZNA
Dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe. Oprócz tych wymienionych w tabeli, dodatkowo mogą się w nich znajdować: pochodne selera, gorczyca i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, produkty pochodne jaj. Potrawy zawierają produkty zbożowe m.in. mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę pszenno-żytnią oraz mąkę graham, które są źródłem białek zbóż np. glutenu
DATA |
ŚNIADANIE |
|
OBIAD |
PODWIECZOREK |
SKŁAD POTRAWY/ALERGNY |
PONIEDZIAŁEK 12 MAJA 2025 r. |
Jaglanka na mleku roślinnym (180ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (3g) Szynka kanapkowa (10g) Dżem (10g) Ogórek zielony (20g) Sałata (10g)
Herbata (200ml)
Energia: 229 kcal B: 6,24 g T: 7,13 g W: 35,42 g
|
Jabłko (180g)
Energia: 90 kcal B: 0,72 g T: 0,72 g W: 21,78 g
|
Zupa buraczkowa z makaronem (150 ml)
Pulpeciki drobiowe w sosie (100g) Ryż (45g)
Marchewka z groszkiem (40g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 261 kcal B: 13,61 g T: 8,74 g W: 33,74 g |
Herbata (200ml)
Bułka z pasztetem (65g)
Papryka (20g)
Ogórek zielony (20g)
Energia: 127 kcal B: 5,27 g T: 1,23 g W: 25,90 g |
Śniadanie: Mleko owsiane, kasza jaglana, chleb mieszany, margaryna miękka, szynka kanapkowa, dżem, ogórek zielony, sałata, Herbata bez cukru. Alergeny: gluten, seler, soja II Śniadanie: Jabłko Obiad: Woda, burak, marchew, pietruszka, cebula, olej rzepakowy, czosnek, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie Mięso mielone z kurczaka, pomidory z puszki, bulion warzywny, kajzerka, cebula, Jaja kurze, oregano, pieprz, sól, koperek, Ryż biały Marchewka, groszek, Woda, owoce, cukier Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Herbata bez cukru, bułka graham, mięso z piersi indyka, mięso z ud kurczaka, jaja kurze, cebula, czosnek, marchew, otręby, pietruszka, por, seler, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, papryka, ogórek kuszony; Alergeny: gluten, seler, soja
|
WTOREK 13 MAJA 2025 r. |
Bawarka na mleku roślinnym (180ml)
Bułka zwykła (20g) Margaryna (5g) Pasta jajeczna (10g) Szynka konserwowa (10g) Pomidor (20g) Ogórek kiszony (20g)
Energia: 207 kcal B: 5,74 g T: 8,06 g W: 28,43 g
|
Banan (90g)
Wafle ryżowe (10g)
Energia: 129 kcal B: 1,90 g T: 0,77 g W: 29,41 g
|
Zupa brokułowa (150 ml)
Pieczone pałeczki z kurczaka (45g) Ziemniaki (80g) Surówka colesław (40g)
Woda z cytryną (200ml)
Energia: 229 kcal B: 14,34 g T: 9,55 g W: 23,82 g |
Koktajl z truskawkami na mleku roślinnym (125ml)
Kisiel bez cukru (100g)
Energia: 104 kcal B: 0,77 g T: 1,40 g W: 22,40 g |
Śniadanie: Mleko owsiane, herbata czarna, bułka zwykła, margaryna miękka, jaja kurze, majonez, olej rzepakowy, pieprz, sól, szczypiorek, pomidor, ogórek kiszony. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Banan, wafle ryżowe Obiad: Woda, brokuł, mięso z ud kurczaka, marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, Pałki z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, Ziemniaki Kapusta biała, marchew, majonez, cebula, pieprz, sól, cukier; Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko owsiane, truskawki, Kisiel, woda. Alergeny: gluten, seler, soja |
ŚRODA 14 MAJA 2025 r. |
Kasza manna na mleku roślinnym (180ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Powidła śliwkowe (10g) Parówka drobiowa (20g) Papryka (20g) Szczypiorek (2g)
Herbata (200ml)
Energia: 279 kcal B: 6,70 g T: 11,21 g W: 38,68 g
|
Owoc (120g)
Energia: 70 kcal B: 0,72 g T: 0,24 g W: 17,28 g
|
Zupa krupnik (150ml)
Naleśniki z malinami (70g)
Jabłko (90g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 247 kcal B: 8,00 g T: 6,71 g W: 41,10 g |
Herbata (200ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Szynka (10g)
Ogórek zielony (20g)
Energia: 126 kcal B: 4,80 g T: 5,59 g W: 14,24 g |
Śniadanie: Mleko owsiane, kasza manna, chleb mieszany, margaryna miękka, powidła śliwkowe, parówki drobiowe, papryka, szczypiorek; Herbata bez cukru. Alergeny: gluten, seler, soja II Śniadanie: owoc Obiad: Bulion warzywny, żeberka, wieprzowe, kasza gryczana, ziemniaki, marchew, pietruszka, natka pietruszki, liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie; Mąka pszenna, maliny mrożone, jaja kurze, woda, cukier, olej rzepakowy, Jabłko, Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Herbata bez cukru, chleb mieszany, margaryna miękka, szynka, ogórek zielony Alergeny: gluten, seler, soja |
CZWARTEK 15 MAJA 2025 r. |
Kakao na mleku roślinnym (180 ml)
Bułka graham (20g) Margaryna (5g) Jaja (13g) Polędwica z kurczaka (10g) Pomidor (20g) Sałata (10g)
Energia: 200 kcal B: 7,24 g T: 6,80 g W: 28,74 g |
Koktajl malinowy na mleku roślinnym (130g)
Energia: 61 kcal B: 0,99 g T: 1,39 g W: 12,10 g
|
Zupa pieczarkowa z makronem (150ml)
Gołąbki z sosem (150g) Ziemniaki (80g)
Woda z cytryną (200 ml)
Energia: 223 kcal B: 11,99 g T: 3,83 g W: 38,32 g |
Kakao na mleku roślinnym (180ml)
Placuszki (50g)
owoc (35g)
Energia: 203 kcal B: 3,90 g T: 6,66 g W: 32,56 g |
Śniadanie: Mleko owsiane, kakao, bułka graham, margaryna miękka, jaja kurze, polędwica z kurczaka, pomidor, sałata. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Mleko owsiane, maliny mrożone Alergeny: białka mleka. Obiad: Woda, pieczarki, cebula, marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, makaron, sól, pieprz, Mięso w łopatki wieprzowej, kapusta biała, koncentrat pomidorowy, ryż biały, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko owsiane, kakao, mleko owsiane, jaja kurze, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, soda oczyszczona, owoc Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja |
PIĄTEK 16 MAJA 2025 r. |
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym (180 ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Szynka z indyka (10g) Jajecznica (13g) Szczypiorek (2g) Rzodkiewka (20g)
Energia: 231 kcal B: 7,50 g T: 8,18 g W: 32,84 g
|
Sok marchwiowo - jabłkowy (180 ml)
Energia: 86 kcal B: 0,90 g T: 0,36 g W: 21,78 g
|
Kapuśniak (150ml)
Ryba smażona (60g) Ziemniaki (80g)
Surówka z kiszonej kapusty (40g)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 250 kcal B: 11,56 T: 10,84 g W: 28,34 g |
Kawa zbożowa na mleku roślinnym (180 ml)
Grzanki z szynką (30g)
Marchewka tarta (20g)
Energia: 167 kcal B: 4,83 g T: 3,69 g W: 29,47 g
|
Śniadanie: Mleko owsiane, Płatki kukurydziane, chleb mieszany, margaryna miękka, jaja kurza, szynka z indyka, rzodkiewka, szczypiorek Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Sok marchwiowo-jabłkowy Obiad: Woda, kapusta kwaszona, żeberka wieprzowe, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pierz, sól, ziele angielskie, Filet z mintaja, bułka tarta, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki Kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól, pieprz Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, seler, soja. Podwieczorek: Mleko owsiane, kawa zbożowa, pieczywo tostowe grahamowe, szynka wieprzowa, marchew Alergeny: gluten, seler, soja |
W przypadku braku dostępności niektórych produktów sezonowych, zastrzegamy sobie prawo do wprowadzenia odpowiednich zmian w jadłospisie, o których będziemy informować na bieżąco, przy zachowaniu najwyższych standardów jakości i wartości odżywczych posiłków.