Jadłospis Spółdzielnia Socjalna "Razem do sukcesu" od 21.10.2024r.-25.10.2024r.
JADŁOSPIS ŻŁOBEK 21.10.2024 r. – 25.10.2024 r.
Dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe. Oprócz tych wymienionych w tabeli, dodatkowo mogą się w nich znajdować: pochodne selera, gorczyca i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, produkty pochodne jaj. Potrawy zawierają produkty zbożowe m. in. mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę pszenno-żytnią oraz mąkę graham, które są źródłem białek zbóż np. glutenu
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
SKŁAD POTRAWY/ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 21 października 2014 r. |
Mleko (180 ml)
Bułka (20g) Masło 35g) Ser Podlaski (10g) Pasztet drobiowy (10g) Papryka (20g) Ogórek kiszony (10g)
Energia: 214 kcal B: 11,91 g T: 8,50 g W: 23,20 g
|
Jogurt naturalny (75g)
Truskawki (50g)
Energia: 62 kcal B: 3,58 g T: 1,70 g W: 8,45 g
|
Zupa kalafiorowa (150ml)
Kotlety siekane (60g) Ziemniaki (80g)
Buraczki (40g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 220 kcal B: 14,86 g T: 6,34 g W: 26,90 g |
Kawa zbożowa na mleku (180ml)
Bułka graham (20g) Masło (3g) Szynka (10g) Sałata (10g) Ogórek zielony (20g)
Energia: 191 kcal B: 10,13 g T: 6,85 g W: 23,22 |
Śniadanie: Mleko 1,5%, bułka, masło, ser podlaski, mięso z piersi indyka, mięso z ud kurczaka, jaja kurze, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, otręby owsiane, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka, ogórek kiszony. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja II Śniadanie: Jogurt naturalny, truskawki mrożone Alergeny: białka mleka, biad: Bulion warzywny, kalafior, por, cebula, koper ogrodowy, sól, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, masło; Mięso z piersi kurczaka, jaja kurze, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, pieprz, sól, natka pietruszki, Ziemniaki, buraczki Woda, owoce, cukier Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, kawa zbożowa, bułka graham, masło, szynka, ogórek zielony, sałata. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja
|
WTOREK 22 października 2024 r. |
Owsianka na mleku (180ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Powidła śliwkowe (10g) Serek wiejski (10g) Pomidor (20g) Rzodkiewka (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 240 kcal B: 10,68 g T: 8,35 g W: 31,65
|
Sok Jabłkowy (150 ml)
Energia: 62 kcal B: 0,15 g T: 0,15 g W: 15,00 g
|
Rosół z makaronem (150ml)
Schab wieprzowy (45g) Ziemniaki (80g) Fasolka szparagowa (40g)
Woda z cytryną (200ml)
Energia: 247 kcal B: 15,19 g T: 6,39 g W: 33,53 g
|
Wafle ryżowe (15g) Serek śmietankowy (10g)
Banan (60g)
Herbata miętowa (200ml)
Energia: 158 kcal B: 3,12 g T: 4,64 g W: 26,74 g
|
Śniadanie: Mleko 1,5%, płatki owsiane, chleb mieszany, masło, powidła śliwkowe, serek wiejski, pomidor, rzodkiewka Herbata bez cukru Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Sok jabłkowy Obiad: Woda, makaron czterojajeczny, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy; Schab wieprzowy, jaja kurze, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, Ziemniaki, fasolka szparagowa Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Wafle ryżowe, serek śmietankowy, banan, Herbata miętowa bez cukru Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
ŚRODA 23 października 2024 r. |
Kawa zbożowa na mleku (180ml)
Bułka zwykła (20g) Masło (3g) Jaja kurze (12g) Szynka z indyka (10) Ogórek kiszony (20g) Sałata (10g)
Energia: 206 kcal B: 11,43 g T: 7,91 g W: 22,78 g |
Chrupki kukurydziane (10g)
Gruszka (60g)
Energia: 71 kcal B: 1,25 g T: 0,42 g W: 16,53 g
|
Zupa ogórkowa (150ml)
Pierogi z serem i sosem jogurtowym (75g)
Kiwi (75g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 260 kcal B: 11,48 g T: 7,12 g W: 39,95 g |
Kakao na mleku (180ml)
Pieczywo tostowe (20g) Serek kanapkowy ze szczypiorkiem (10g) Szynka (10g)
Pomidor (20g)
Energia: 189 kcal B: 10,39 g T: 6,23 g W: 23,31 g |
Śniadanie: Mleko 1,5%, kawa zbożowa, bułka zwykła, masło, jaja kurze, szynka z indyka, ogórek kiszony, sałata; Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja II Śniadanie: chrupki kukurydziane, gruszka. Obiad: Woda, ogórek kiszony, ziemniaki, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka, por, śmietana 18%, sól pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, Mąka pszenna, ser twarogowy półtłusty, jaja kurze, cukier, oliwa z oliwek, sól, jogurt z owocami; Kiwi; Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, kakao, pieczywo tostowe, serek kanapkowy ze szczypiorkiem, szynka, pomidor; Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
CZWARTEK 24 października 2024 r. |
Płatki kukurydziane na mleku (180ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Serek „Koluś”(5g) Kabanos drobiowy (10g) Papryka (20g) Ogórek zielony (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 251 kcal B: 11,49 g T: 10,79 g W: 27,96 g |
Smoothie „PYCHA” (125g)
Energia: 78 kcal B: 1,28 g T: 0,43 g W: 18,28 g |
Zupa zalewajka (150ml)
Kotlet devolay (45g) Ziemniaki (80g) Surówka z kapusty i kukurydzy (40g)
Woda z cytryną (200 ml)
Energia: 277 kcal B: 12,60 g T: 12,13 g W: 29,11 g |
Jogurt z owocami (75g)
Biszkopty (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 116 kcal B: 4,92 g T: 1,81 g W: 20,09 g |
Śniadanie: Płatki kukurydziane, mleko 1,5%, chleb mieszany, masło, serek „Koluś”, kabanos drobiowy,, papryka, ogórek zielony; Herbata bez cukru. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja II Śniadanie: Banan, szpinak, truskawki mrożone, woda Obiad: Woda, żurek staropolski, boczek wędzony, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, śmietana 18%, czosnek, sól, pieprz, Mięso z piersi kurczaka, bułka tarta, jaja kurze, mąka pszenna, masło, olej rzepakowy, czosnek, natka pietruszki, pieprz, sól; Kapusta pekińska, jogurt naturalny, papryka, kukurydza, oliwa z oliwek, sól, pieprz; Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Jogurt z owocami, biszkopty; Herbata bez cukru. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
PIĄTEK 25 października 2024 r. |
Kakao na mleku (180ml)
Chleb mieszany (20g) Masło (3g) Ser gouda (10g) Szynka (10g) Pomidor (20g)
Energia: 224 kcal B: 13,12 g T: 10,26 g W: 20,00 g |
Rogalik maślany (25g)
Owoc sezonowy (1/2 sztuki)
Energia: 74 kcal B: 1,78 g T: 2,58 g W: 10,96 g |
Zupa krem z cukinii (150ml)
Ryba panierowana (60g) Ziemniaki (80g)
Surówka colesław (40g)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 242 kcal B: 12,03 T: 10,31 g W: 26,73 g |
Bawarka z mlekiem (180ml)
Pieczone ziemniaczki Z dipem jogurtowym (65g)
Jabłko (90g)
Energia: 201 kcal B: 8,10 g T: 5,90 g W: 29,98 g
|
Śniadanie: Mleko 2%, kakao, chleb mieszany, masło, ser gouda, szynka, pomidor Alergeny: gluten, białka mleka, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Mąka pszenna, cukier, drożdże, żółtko jaja, sól, masło, mleko 1,5% Owoc sezonowy; Obiad: Bulion rosołowy, cukinia, porcja rosołowa, olej rzepakowy, marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pierz, sól, ziele angielskie, pietruszka liście Filet z mintaja, bułka tarta, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki Kapusta biała, marchew, majonez, cebula, cukier, sól, pieprz; Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja. Podwieczorek: Mleko 1,5%, herbata czarna, ziemniaki, jogurt naturalny, oliwa z oliwek, sól, oregano, bazylia, jabłko Alergeny: gluten, białka mleka, seler, soja |
JADŁOSPIS ŻŁOBEK 21.10.2024 r. – 25.10.2024 r. DIETA BEZMLECZNA
Dania zaproponowane w jadłospisie zostały przygotowane w oparciu o składniki mogące zawierać w swoim składzie substancje lub produkty powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe. Oprócz tych wymienionych w tabeli, dodatkowo mogą się w nich znajdować: pochodne selera, gorczyca i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, produkty pochodne jaj. Potrawy zawierają produkty zbożowe m. in. mąkę pszenną, mąkę żytnią, mąkę pszenno-żytnią oraz mąkę graham, które są źródłem białek zbóż np. glutenu
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
SKŁAD POTRAWY/ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK 21 października 2024 r. |
Herbata (200ml)
Bułka (20g) Margaryna (5g) Pasztet drobiowy (20g) Papryka (20g) Ogórek kiszony (10g)
Energia: 190 kcal B: 5,55 g T: 5,91 g W: 30,04 g
|
Koktajl truskawkowy (150ml)
Energia: 65 kcal B: 0,95 g T: 1,50 g W: 12,30 g
|
Zupa kalafiorowa (150ml)
Kotlety siekane (60g) Ziemniaki (80g)
Buraczki (40g)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 205 kcal B: 14,85 g T: 4,51 g W: 26,90 g |
Kawa zbożowa na mleku roślinnym (180ml)
Bułka graham (20g) Margaryna (5g) Szynka (10g) Sałata (10g) Ogórek zielony (20g)
Energia: 190 kcal B: 5,08 g T: 6,11 g W: 29,69 g |
Śniadanie: Bułka, margaryna miękka, mięso z piersi indyka, mięso z ud kurczaka, jaja kurze, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, otręby owsiane, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka, ogórek kiszony. Herbata bez cukru Alergeny: gluten, seler, soja II Śniadanie: Napój owsiany, truskawki mrożone Obiad: Bulion warzywny, kalafior, por, cebula, koper ogrodowy, sól, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, Mięso z piersi kurczaka, jaja kurze, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, pieprz, sól, natka pietruszki, Ziemniaki, buraczki Woda, owoce, cukier Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Napój owsiany, kawa zbożowa, bułka graham, margaryna miękka, szynka, ogórek zielony, sałata. Alergeny: gluten, seler, soja
|
WTOREK 22 października 2024 r. |
Owsianka na mleku roślinnym (180ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Powidła śliwkowe (10g) Szynka drobiowa (10g) Pomidor (20g) Rzodkiewka (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 246 kcal B: 6,61 g T: 8,19 g W: 37,40 g |
Sok Jabłkowy (150 ml)
Energia: 62 kcal B: 0,15 g T: 0,15 g W: 15,00 g
|
Rosół z makaronem (150ml)
Schab wieprzowy (45g) Ziemniaki (80g) Fasolka szparagowa (40g)
Woda z cytryną (200ml)
Energia: 247 kcal B: 15,19 g T: 6,39 g W: 33,53 g
|
Wafle ryżowe (30g)
Banan (60g)
Herbata miętowa (200ml)
Energia: 183 kcal B: 3,60 g T: 1,68 g W: 38,89 g
|
Śniadanie: Napój owsiany, płatki owsiane, chleb mieszany, margaryna miękka, powidła śliwkowe, serek wiejski, pomidor, rzodkiewka Herbata bez cukru Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Sok jabłkowy Obiad: Woda, makaron czterojajeczny, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, por, seler, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy; Schab wieprzowy, jaja kurze, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz, Ziemniaki Fasolka szparagowa Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Wafle ryżowe, banan, Herbata miętowa bez cukru Alergeny: gluten, seler, soja
|
ŚRODA 23 października 2024 r. |
Kawa zbożowa na mleku roślinnym (180ml)
Bułka zwykła (20g) Margaryna (3g) Jaja kurze (12g) Szynka z indyka (10) Ogórek kiszony (20g) Sałata (10g)
Energia: 205 kcal B: 6,38 g T: 7,17 g W: 29,25 g
|
Chrupki kukurydziane (10g)
Gruszka (60g)
Energia: 71 kcal B: 1,25 g T: 0,42 g W: 16,53 g
|
Zupa ogórkowa (150ml)
Pierogi z owocami i sosem (75g)
Kiwi (1/2 szt)
Kompot owocowy (200ml)
Energia: 238 kcal B: 8,55 g T: 5,84 g W: 40,39 g |
Kakao na mleku roślinnym (180ml)
Pieczywo tostowe (20g) Szynka (10g)
Pomidor (20g)
Energia: 170 kcal B: 4,89 g T: 4,07 g W: 29,03 g |
Śniadanie: Napój roślinny, kawa zbożowa, bułka zwykła, margaryna miękka, jaja kurze, szynka z indyka, ogórek kiszony, sałata; Alergeny: gluten, seler, soja II Śniadanie: chrupki kukurydziane, gruszka. Obiad: Woda, ogórek kiszony, ziemniaki, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka, por, sól pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, Mąka pszenna, owoce mrożone, jaja kurze, cukier, oliwa z oliwek, sól, Kiwi; Woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Napój owsiany, kakao, pieczywo tostowe, szynka, pomidor; Alergeny: gluten, seler, soja |
CZWARTEK 24 października 2024 r. |
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym(180ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Kabanos drobiowy (10g) Papryka (20g) Ogórek zielony (20g)
Herbata (200ml)
Energia: 242 kcal B: 6,60 g T: 9,32 g W: 33,73 g |
Smoothie „PYCHA” (125g)
Energia: 78 kcal B: 1,28 g T: 0,43 g W: 18,28 g |
Zupa zalewajka (150ml)
Kotlet devolay (45g) Ziemniaki (80g) Surówka z kapusty i kukurydzy (40g)
Woda z cytryną (200 ml)
Energia: 252 kcal B: 12,22 g T: 9,25 g W: 28,55 g |
Biszkopty (20g)
Owoc sezonowy
Herbata (200ml)
Energia: 115 kcal B: 2,50 g T: 1,04 g W: 24,83 g |
Śniadanie: Płatki kukurydziane, napój owsiany chleb mieszany, margaryna miękka, kabanos drobiowy,, papryka, ogórek zielony; Herbata bez cukru. Alergeny: gluten, seler, soja II Śniadanie: Banan, szpinak, truskawki mrożone, woda Obiad: Woda, żurek staropolski, boczek wędzony, ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz, Mięso z piersi kurczaka, bułka tarta, jaja kurze, mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, natka pietruszki, pieprz, sól; Kapusta pekińska, papryka, kukurydza, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Woda, cytryna. Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja. Podwieczorek: Biszkopty, owoc sezonowy Herbata bez cukru. Alergeny: gluten, seler, soja |
PIĄTEK 25 października 2024 r. |
Kakao na mleku roślinnym (180ml)
Chleb mieszany (20g) Margaryna (5g) Jaja kurze (12g) Szynka (10g) Pomidor (20g)
Energia: 216 kcal B: 6,91 g T: 9,39 g W: 26,36 g
|
Rogalik maślany (25g)
Owoc sezonowy (1/2 sztuki)
Energia: 53 kcal B: 1,59 g T: 0,45 g W: 10,69 g |
Zupa krem z cukinii (150ml)
Ryba panierowana (60g) Ziemniaki (80g)
Surówka colesław (40g)
Kompot owocowy (200 ml)
Energia: 242 kcal B: 12,03 T: 10,31 g W: 26,73 g |
Bawarka z mlekiem roślinnym (180ml)
Pieczone ziemniaczki (65g)
Jabłko (90g)
Energia: 193 kcal B: 2,41 g T: 5,24 g W: 35,35 g
|
Śniadanie: Napój roślinny, kakao, chleb mieszany, margaryna miękka, jaja kurze, szynka, pomidor Alergeny: gluten, białka jaj, seler, soja II Śniadanie: Mąka pszenna, cukier, drożdże, żółtko jaja, sól, olej rzepakowy, woda, Owoc sezonowy; Obiad: Bulion rosołowy, cukinia, porcja rosołowa, olej rzepakowy, marchew, pietruszka, seler, liść laurowy, pierz, sól, ziele angielskie, pietruszka liście Filet z mintaja, bułka tarta, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki Kapusta biała, marchew, majonez, cebula, cukier, sól, pieprz; woda, owoce, cukier. Alergeny: gluten, seler, soja. Podwieczorek: Napój owsiany, herbata czarna, ziemniaki, oliwa z oliwek, sól, oregano, bazylia, jabłko. Alergeny: gluten, seler, soja |
W przypadku braku dostępności niektórych produktów sezonowych, zastrzegamy sobie prawo do wprowadzenia odpowiednich zmian w jadłospisie, o których będziemy informować na bieżąco, przy zachowaniu najwyższych standardów jakości i wartości odżywczych posiłków.